Snö och kyla

Dagnys blogg blir kvar för påseende

Glädjande nyhet för er läsare. Dagnys blogg som är ett kulturarv blir kvar och tillgänglig att bläddra genom sidorna ett tag till. Släktingarna har betalat för bloggen och sänt tackkort till alla som har skickat blommor och brev och även gåvor till Cancerfonden. De vill också framföra sin tacksamhet till alla ”där ute” som de inte kan tacka personligen. Jag själv fick ett sådant kort och vill visa det i detta korta inlägg.

Jag låter forumet här vara öppet och kommer att administrera sidan som förut, ska läsa kommentarerna och besvara era frågor så gott jag kan. Då och då kommer jag att posta bilder av Dagny som ni inte sett förut. Jag tror att om vi hade något vettigt sätt att kommunicera nu, skulle Dagny säga att hon ville det.

                                                                                    Elena Ström 15/7/2022

Farväl Dagny

Man kunde knappast välja en vackrare och soligare dag för att ta farväl av Dagny i den gamla Solna kyrka med mångårig historia. Inledningsmusiken som spelades på kyrkans orgel var Air från Johann Sebastian Bach. Prästen höll ett mycket fint tal och bad en bön och de närvarande sjöng två psalmer. ”Nu är Dagny i Guds händer” sa prästen. Jag slöt ögonen och tänkte att jag skulle ge vad som helst för att i stället ha henne bredvid mig igen på vår dagliga promenad. På våren gick vi igenom skogen, hon böjde sig och pekade på vårblommorna, hon visste vad varenda en heter. Hon lyssnade på fågelkvittret och kände igen de olika fågelrösterna. Hon älskade våren. Den åttonde maj skulle vi fira hennes hundrationde födelsedag, förberedelserna var på gång men nu var hon redan i Guds händer.

Avslutningsmusiken var hennes favoritlåt My Way. ”Dagny var en mycket speciell person, hon lämnade oss och gick sin egen väg”, sa prästen. Jag tror nästan att hon satt osynlig någonstans i kyrkan, tittade på ceremonin och såg väldigt nöjd ut.

                                             Elena Ström  6/5 2022

Det var inte oväntat men nu känns det helt overkligt…Dagny och jag startade hennes blogg tillsammans 2011. Sedan dess har jag loggat in mig varje dag för att hjälpa henne med illustration och de senaste månaderna för att skriva om hennes nya liv på boendet. Nu är jag här för att skriva orden som ni alla ville säga: Tack, för allt du har gjort för oss, Dagny! Ordet ”död” fanns inte i din vokabulär. Du äskade livet! Du hade just börjat att förbereda dig att fira din 110e födelsedag den 8 maj. Jag hade lovat att öppna en ny sida i bloggen, en sida som skulle heta Året är 2022.

Nu är jag  ensam här på bloggen som du kallade för ”mitt enda barn”. Jag ska visa en sista bild på dig, en bild du älskade så mycket. Dagny som okrönt Drottning. Osminkad. Med glimt i ögat. En dag vill jag göra en utställning med dina fina bilder eller kanske skriva en illustrerad bok om vår vänskap, om dig som nära vän, inte bara som hela Sveriges älskade Dagny.
Jag öppnar forumet här om ni vill skriva i den.
                                                              Elena Ström 24/3 2022

Det var länge sedan

Det var ett tag sedan jag såg Dagny och nu när solen ler igen och våren känns i luften var det dags för en promenad i parken. Med oss hade vi den trevliga och omtänksamma Ariyan som är aktivitetsansvarig på boendet.
Den stora nyheten var att Dagny precis hade fått sin fjärde spruta mot covid-19.
Allt hade gått problemfritt men jag ville höra en kommentar från Dagny.
- Det var inte så farligt – svarade Dagny medan hon mumsade på sin chokladglass som vi hade köpt åt henne.

I övrigt kan jag berätta att Dagny är i fin form, hon har fått en ny scarf som hon tyckte var lite för snobbig men kanske passar till den kommande Pubafton på äldreboendet. På bilden ser ni Dagny och Ariyan.
                                                                        Elena Ström 16/3 2022

Födelsedagsfest i förskott

Idag upplevde Dagny sin hundrationde födelsedagsfest i förskott. Den kända sjungande trion ”The Hebbe Sisters” som har synts bland annat i Bingolotto och Allsång på Skansen hade kommit från Värmland till äldreboendet för att hedra Dagny med en show speciellt komponerad för henne. De tre unga tjejerna Emelie, Josefine och Maria har ofta uppträtt inom Kultur i vården och nu sjöng de 30–40 tals låtar för Dagny. De hade på sig deras mormors gamla klänningar från 50-talet.

Dagny blev jätteglad att höra Frank Sinatras låt Fly me to the moon och när tjejerna började dansa berättade hon att hennes favoritpardans var foxtrot. Systrarna kunde inte låta bli att ställa frågan som Dagny tidigare har fått så många gånger förut:
”Vad gör man för att leva så länge som du – snart i 110 år?”
Dagny kom med något modifierat svar denna gång:
- Man får inte uggla utan kämpa till sista andetaget!”
I detta inlägg visar jag ett collage med några av bilderna som personalen på boendet och jag tog.
                                                  Elena 23/2 2022

Nyhetsuppdatering

Igår besökte jag Dagny igen. Hon hade en Adidas träningsoverall på sig och satt på sitt rum. Hörapparaten var trasig varför den muntliga kommunikationen var försvårad, men den viktiga nyheten kom fram. Dagny vet att en lokal till  födelsedagsfesten i maj är redan bokad. Det blir samma lokal som den vi hade när hon fyllde 100 år. Information om detta har redan spridits på Facebook, så det är bara att hoppas att allt går bra fram till dess.

                                                               Elena 9/2 2022

Upp med mungiporna!

Den senaste tiden har det skrivits flitigt om att covidsmittan ökar och har tagit sig in på äldreboendena i Solna. Den har även funnits och finns kvar på boendet där Dagny bor. Jag förstår inte var informationen om ”att corona har lugnat sig lite” som Dagny skriver kommer ifrån. Dagnys släktingar från Stockholm och jag var på väg till Dagny men fick idag, söndag, meddelande från gruppchefen att de avråder från besök och föreslår att vi avvaktar med besöket.

Visst har Dagny både släktingar och vänner som bryr sig om henne och vill träffa henne, men de följer rekommendationerna från respektive myndigheter. Den som hjälper Dagny med bloggen på plats nu sitter där på egen risk.

Det senaste inlägget präglas av tankar om ensamhet och plågsam tillvaro. När jag har varit hos henne har mungiporna för det mesta varit uppåt. Jag hoppas att nästa rapport om Dagny blir mer optimistisk. Hon skriver ju själv att hon ser fram emot sin hundrationde födelsedag😊

                                                               Elena 30/1/2022

Ensamhet är en plåga

Jag var på ett rutinbesök på Karolinska för att kolla läget. Det var inte helt prima för jag blev lite medtagen efter sjukhusvistelsen. Jag fick en liten blödning på halsen och det var inte så roligt.Jag fick en liten påfyllning av nytt blod så nu mår jag bättre och är hemma igen. Vännen Ingela säger att jag har minst nio liv, som katten, men jag vet inte vad jag skall använda så mycket av liv till. 

Ensamhet är hemskt tråkigt, jag vill hellre ha det lite roligt så länge jag lever. Nu när Coronan har lugnat sig lite hoppas jag att mina vänner hälsar på igen. Det är jättetrist att ligga ensam och bara titta i taket. Jag får lite hjälp av Ingela att komma in i bloggen, vilket jag uppskattar. Jag tycker inte om att ha tråkigt för jag vill leva livet med en klackspark, och ser fram emot att fira min 110-årsdag i maj, gärna med en liten fest. Skall det vara kalas så skall det vara livat på festen. Den fina kudden på bilden har jag fått av min vän, fotograf Caroline. Jag tycker att den är både festlig och vacker. 

Fredag den 28 januari 2022

En kort uppdatering

Ni som fortfarande besöker regelbundet Dagnys blogg tycker kanske att det är dags för en kort uppdatering. Dagnys bästis Kerstin (i bild) och jag hälsade på henne idag, strax före lunch. Vi satte oss ner och småpratade en stund. De senaste dagarna hade Dagny haft färre besök än vanligt men hon vet att det beror på de nya restriktionerna och den lavinartade smittspridningen av covid-19.
Det behövs bättre väder för utomhuspromenader och just nu kan man inte påstå att det är vår i luften. Däremot kan vi konstatera att det är Tulpanensdag idag, Dagny var på gott humör och skojade friskt med oss.

                                                                        Elena 15/1/2022

Glädjens och hoppets tid

Jag hade inte träffat Dagny sedan lunchen på Stadshuskällaren den 1 december men idag är det julafton och det var väldigt viktigt att besöka henne på äldreboendet utklädd till tomte.

Just då satt alla som bor på avdelningen runt matbordet och avnjöt den traditionella julmåltiden. Vi hann i alla fall prata lite och jag noterade Dagnys visdomsord: ”Julfirandet är ett utmärkt tillfälle att komma ifrån alla trivialiteter som vardagen överöser oss med. Julen är glädjens och hoppets tid.”

Vi satt en stund på Dagnys rum, där fanns en hel del blommor, tomtar och julklappar. Det finns ingen internetuppkoppling på rummet så hon har fått hjälp med bloggandet på annat sätt. Dagny ville gärna visa er julstämningen på rummet. Jag tog några bilder, lovade att göra ett collage och lägga upp ett inlägg på hennes blogg hemifrån.

                                                                     Elena   24/12/2021

Julstämning

Det blir en annorlunda jul i år när man inte kan träffa vänner och fira jul på traditionellt vis. För det första känner jag mig totalt mörbultad efter att ha gjort en riktig helomvändning på golvet. Jag är öm och kantstött överallt och det är inte precis någon lustförnimmelse. Det gör ont i hela kroppen. Man fick lyfta upp mig med en kran och jag låg som ett annat kolli på golvet. Jag kunde ha brytit både armar och ben, men jag är ganska stryktålig och klarar av det mesta. Annandagen är i alla fall fixad för då skall jag äta julmat med Mirjam och Ingela. Det ska smaka riktigt bra även om det inte blir någon skånsk senapssås till lutfisken.

Jag minns när man på julafton fick sitta med en rundbottnad karott. Numera är det okända föremål för de flesta som inte hört talas om att vi malde små svarta senapskorn i en rundbottnad karott, och hade en kanonkula som krossade de små senapskornen till en kletig massa. Sederna förändras men det var faktiskt roligare förr. Man köpte sin julgran på gatan av en ambulerande julgransförsäljare och det fanns småpojkar som gärna tjänade en liten slant genom att bära hem granen åt köparen. Vi fick hjälpa till att klä granen på julafton med korgar som vi gjorde av glanspapper och fyllde med karameller eller nötter. I toppen hade vi en julstjärna av glansigt papper. Granen skulle stå till tjugondag Knut, då den nästan tappat alla barren och inte var någon prydnad alls. Då låg det barrlösa granar lite överallt på gatorna. De tog senare omhands av sopgubbarna och kunde så småningom hamna på majbrasan. Jag vill till sist önska mina följare en god och fröjdefull jul och många fina julklappar. Jag har i alla fall en julklapp som väntar.

Torsdagen den 23 december 2021

Vänskap

Vänskap finns det av många sorter. En del vänner är falska vänner och hycklar känslor som de inte känner. Annan vänskap är äkta och den motsatta parten är lojal och trogen. Min vänskap med Kerstin är äkta och har hållit i med- och motgång. Hycklarna visar snart vad de går för och avslöjar sig själva med falska ord och löften. Det är sant som det är sagt. 

Jag har festat till det lite grann och varit på Stadshuskällaren och ätit julbord. Jag är för gammal för att kunna proppa i mig en massa mat men jag gör så gott jag kan. Jag brukar säga att det inte är så dumt att bli gammal för då kan man göra lite dumheter och fadäser. Folk bara ryckar på axlarna och säger att det var var ju bara vad man kunde vänta sig av en sån där gammal fjolla. Det kanske ses som en ursäkt att man är gammal, men jag håller inte med om att jag är dum. Jag har alltid varit en ganska vettig person och till och med ansetts vara en klok och förnuftig sådan.

7 dec 2021

Rapport från julbordet

Jag vet inte om julbordet i december kan kallas för ”årets höjdpunkt” för Dagny, men det har säkert en särskild plats i hennes hjärta. I år valde vi Stadshuskällaren och hade Dagnys käraste med oss – familjemedlemmar och ungdomsvännen Kerstin.
Det visade sig att så här i början av december och mitt på dagen så är det färre gäster än normalt vid julborden. Hon beställde varm glögg som aperitif och ett glas rött vin till maten. Det var buffé så var och en av oss valde olika traditionella och klassiska godbitar. Som dessert tog Dagny en rejäl portion ris à la Malta. Jag undrar om den varianten jag har ätit hemma hos henne inte var snäppet godare😊.

                                                                                   Elena           1/12/2021

Årets Julkalender

Nu är det den sjätte Julkalendern som jag gör tillsammans med Bbeabridge den ideella organisationen där jag har varit ambassadör och Gudmor sen 2015. Nu har vi hängt ihop så många år så Hannika (som är grundare och ordförande i Bbeabridge) och jag har blivit goda vänner. 

Du är välkommen att följa årets kalender på www.marketplacekuloreko.se 

I årets kalender kommer det visas upp en hel del av de saker som vi har gjort under åren. 

Vi kommer också ha ett Live Event den 28 november i Stockholm. Du kan följa med och titta online om du önskar. Länken kommer läggas på samma hemsida.

Gåsmiddag

Idag har jag varit på restaurang Kerstin och Britt och ätit gåsmiddag. Restaurangen ligger i Nacka, det är inte dumt att söka sig utanför stan om man vill äta gott.I Skåne kallade vi denna dag för Mårtens afton och barnen var lediga från skolan.Mårten firas också till minne av Martin Luther som gjorde slag i saken och avskaffade katolicissmen i en del länder. Kyrkan hade roffat åt sig en massa tillgångar från allmänheten och var en stormakt.Nu skall jag berätta hur det gick till när Martin Luther tyckte att katolikerna roffat åt sig småfolkets tillgångar på kyrkans bekostnad. Kyrkorna hade blivit en sorts kapaitalister på allmänhetens bekostnad. Han blev inte bästis med påven för den sakens skull. På detta sätt skiljdes kyrkorna åt och vi fick två olika kristna regerinsformer. En annan dag skall jag berätta mer om Martin Luther och hur det hela gick till.

 13/11 2021

Ärtsoppa och pannkakor på torsdag

Tiden går och Dagny börjar vänja sig vid livet på äldreboendet. Där har hon redan blivit allas favorit. Personalen gör sitt bästa för att hon ska trivas och delta i de flesta planerade aktiviteterna. I tisdags var det andakt med gudstjänst, i onsdags – filmvisning av ”Staden i mitt hjärta” i samlingssalen, en film om Stockholm på 50-talet. Dagny har varit på promenad i parken i sällskap av personalen. På fredag kommer en musiker till äldreboendet. Han ska underhålla med musik och skapa fredagsmys där.

Men idag är det torsdag och då blir det ärtsoppa och pannkakor till lunch. Dagny äter med god aptit. 

                                                                       Elena 11/11/2021

Jag är tillbaka i bloggen

Hej kära följare. Efter en lång tids uppehåll är jag tillbaka på bloggsidan igen. 

Det skall bli roligt att träffa alla mina kära läsare igen. Jag vill tacka för alla brev, mail och hälsningar på facebook, jag fått under min bortavaro. Jag har blivit intervjuad av olika tidningar och Cancerfonden senaste månaden, det var trevligt. Jag har varit och fått manikyr och varit hos frissan. Man måste ju hålla sig fit for fight. Jag har nyligen åkt över guldbron tillsammaan med min vän Ingela. Vi firade med att gå på kafé i stan. Nästa vecka ska vi på nya äventyr. Återkommer om det. Trevlig helg!

Fel tajming men lyckat resultat

Jag bestämde mig för att besöka Dagny på förmiddagen idag, men det visade sig att det var fel tajming. Hon var upptagen. Hon genomförde sitt gymnastikpass fick jag veta.
Hur många hundraåringar skulle orka utöva ett 60 minuters gymnastikpass? Dagny är 109 år gammal och klarar det med besked. Personalen på avdelningen var samarbetsvillig, jag fick möjlighet att titta på och att ta bilder. Dagny genomförde passet sittandes och fick jobba med olika redskap. Under de senaste tio åren har Dagny under min påtryckning framgångsrikt provat på boxning och yoga, men jag kan nu konstatera att även gymnastik passar henne väl😊

                                                                         Elena 4/11/2021

En gåva som kommer att rädda liv

I många år har Dagny sagt att hon önskar ge en gåva till Cancerfonden när det blir dags att skriva sitt testamente. Nu har denna intention blivit verklighet. Hon bor permanent på ett äldreboende och har överlämnat sin lägenhet, 4 rum och kök, till Cancerfonden. Representanter för denna fristående, ideella organisation  besökte Dagny och tackade för gåvan.

  - Cancerfonden behöver pengar för att fortsätta sin framgångsrika forskning, sa Dagny när vi träffades idag. -  Om vi hjälps åt så kan vi hjälpa många människor. Cancern tog min man och jag vill nu göra allt jag kan för att inte många flera ska gå samma öde till mötes.

På dagens bild ville Dagny ha en blomma i handen och valde Saintpaulian som hon fick av mig.

                                                                      Elena 24/10/2021

Tre roliga nyheter

När jag besökte Dagny idag fanns hon inte på plats. Förklaringen var att hon går på gymnastik varje torsdag, men hon är strax tillbaka. Och så kom hon med sin rollator och var på bästa möjliga humör.
- Vad gör ni på gymnastiken?
- Viftar med armar och ben. Jag känner mig pigg efteråt.

Detta var nyhet nummer ett. Nummer två var att Dagny hade fått sin tredje spruta mot covid 19 i måndags. Gruppchefen på avdelningen berättade att alla i personalen har vaccinerats och att alla som bor på äldreboendet har erbjudits och några ut av dem har redan fått en tredje spruta.

Den tredje nyheten handlar om Dagny som ambassadör för alla listade på hennes boende. Hon blev intervjuad av en representant från Solna Kommun och fick tillfälle att dela med sig av sina åsikter och erfarenheter av äldreboendet.
- Det är rent och fint på mitt rum, maten är god, sjukvård finns inom räckhåll men detta är inget nöjespalats direkt. Jag saknar min frihet.
- Vad skulle du göra om du hade din frihet?
- Gå ut på egen hand, promenera oftare. Men då skulle jag säkert ramla omkull, så det är bra som det är.
                                                                                            Elena 14/10/ 2021

Promenad i parken

Dags för ett nytt besök hos Dagny och hennes boxningstränare Philippe var åter med mig. Hon kände igen honom direkt:

- Det är väl min personliga tränare! Men jag ska väl inte träna idag, eller hur?

Nej, vi hade tänkt oss att gå på en promenad. Dagny styrde sin rollator mot parken och vi hängde med. Sedan satte vi oss på en bänk och Dagny var redo för en fotosession.
- Ta en bild på mig och hälsa läsarna på bloggen, sa hon. Jag är fotogenisk och brukar se bra ut på bild.
På de senaste tio åren vid Dagnys sida har jag tagit och publicerat många hundratals bilder av henne. Den ni ser nu i detta inlägg är en av de allra bästa.
                                                           

                                                                 Elena  25/9/2021

På den gamla goda tiden

Jag besökte Dagny idag igen och som vanligt lät jag henne välja konversationsämnen. Hon valde temat ”vår vänskap under den gamla goda tiden”. Vi gick igenom de tio senaste åren – från 2011, när hon blev elev i min datakurs, tills i år när hon flyttade till ett äldreboende. Plötsligt kom hon på en strålande idé. ” Det är väl 10 års-jubileum! Ska vi fira det?

- Javisst! Vart ska vi gå?

-  På Skansen. Jag vill äta julbord där, på samma sätt som du och jag gjorde på den gamla goda tiden.

Då vet ni att Dagny lever med perspektiv och att vi har roliga saker att se fram emot tillsammans. I bild ser ni Dagny på väg till restaurang Solliden på Skansen för några år sedan.                             

                                                                     Elena 18/9/ 2021

Idag, den 11 september har Dagny namnsdag

Jag har inte varit på besök hos Dagny, men enligt uppgifter från släkten mår hon bra och har varit på gott humör under veckan. Jag lägger upp en bild från ett tidigare år och säger Grattis Dagny!

                                                                          Elena 11/9/ 2021

På med boxningshandskarna, Dagny!

Jag har träffat Dagny igen och denna gång hade jag med mig en gemensam bekant – hennes professionella boxningstränare Philippe Lindström. Dagny tog sina första lektioner i boxning på gymmet för 5 år sedan men hade inte tränat sedan dess.
Hon tog på sig boxningshandskarna men konstaterade att hon inte hade lust att boxas just nu. I bild ser ni tränaren Philippe bredvid Dagny.
Vi hade planerat att införa enklare idrottsaktiviteter förut, så jag utesluter inte boxningen på programmet.

                                                                               Elena 3/9 2021

I händelsernas centrum igen

Efter träffen med släkten från Småland var det dags att möta syskonbarnen med respektive som bor i Stockholm. Jag fick möjlighet att föreviga familjetillställningen med några foton. Jag visar ett collage med familjemedlemmarna, värdparet och själva Dagny som var i händelsernas centrum som vanligt.

Elena                                                                         23/8/2021

Ett soligt reportage

Idag fick Dagny ett efterlängtat besök från maken Harrys sida av släkten i Växjö. Eva Christin och Lars-Göran brukar vara på Dagnys födelsedagar i Solna varje år men de senaste två åren kunde de inte komma på grund av pandemin. Nu har flera restriktioner lyfts och vi tog ut Dagny på en promenad och fika i den närliggande parken. På uteserveringens skylt kunde man läsa att de öppnar kl. 11 men bara på soliga dagar och de stänger allt efter vädret.

Som tur är var dagen solig och det som kanske läsarna ville höra mest av allt kom fram till slut.
- Jag undrar om det inte är dags att börja blogga igen – sa Dagny.

Elena                                                                             20/8/2021

Dagny följer OS i Tokyo på TV

Denna rapport kommer inte att innehålla några slående nyheter om Dagny men jag vill uppdatera er om hur hon mår och vad hon gör nu för tiden.

Det första jag ser när jag kommer in i hennes rum är en hög med vykort och brev från er läsare. Dem är hon glad över men hon säger att hon har svårt att anpassa sig till den reducerade boytan som hennes senaste flytt till ett nytt boende innebär.

-  Jag ligger i sängen och degar mestadels av tiden och jag saknar meningsfulla sysselsättningar – säger hon. -  Jag får inte gå ut och handla eller promenera ensam och jag saknar motion.

Jag sätter på TV:n och vi tittar på en direktsändning från OS i Tokyo. Då blir Dagny piggare och börjar kommentera det som visas i bild.

Till slut skickar hon som vanligt en hälsning till sina följare och som vanligt ber hon mig att hålla bloggen vid liv ett tag till.

Elena Ström                                                                                           4/8/2021

Bloggare och influenser

Idag har jag besökt Dagny igen. Hon visste att jag skulle ställa frågor om bloggen och var snabb med en hälsning:

- Hälsa alla att jag lever fast jag lider av brist på företagsamhet – sa hon. - Jag skulle gärna vilja vara i farten men saknar ork. Jag har min dator och teven i rummet men tankarna fladdrar någon annanstans.

- I medierna kallas du förutom bloggare influenser också. Blir du glad och smickrad av det?

- Influenser är en person med många följare, en som använder till exempel sin blogg för att skapa opinion. Jag är glad att jag har haft inflytande över vad människor tycker och tänker.
Något nytt blogginlägg av Dagny lär inte komma den närmaste tiden, men jag kommer att uppdatera er om hur hon mår så ofta det går. Bilden ni ser är från ett tidigare år.

Elena          21/7/2021

Samma humor, samma livsglädje

Nyhetsläget kring Dagny påstås vara oförändrat och därför besökte jag henne idag för att se hur hon mår och att ställa några frågor.

Jag berättade för henne att tusentals läsare fortsätter att klicka in sig på hennes blogg varje dag trots att hon inte bloggar just nu.

-Vad häftigt! sa Dagny, jag vill tacka alla för intresset.
Och vad har Dagny för övrigt gjort de senaste dagarna?
- Inget särskilt, jag har bara hunnit lackera naglarna i rött. Jag beställde manikyr men inte pedikyr. Det är i alla fall ingen som tittar på mina tår när jag är ute bland folk.

Bloggandet är inte längre Dagnys första prioritet, men hon har inte tappat sin fina humor och sin livsglädje. Jag visar en bild på henne från idag.

Elena                  6/7/2021

På Midsommarafton för några år sedan

Nej, detta är inte en färsk bild på Dagny, den är tagen på Midsommarafton för några år sedan. Prästkragen är Skånes landskapsblomma och Dagnys absoluta favoritblomma. Varje år omkring Midsommardagen gav vi oss i väg för att plocka blommor i naturen.
Jag har inget nytt att berätta om Dagny, men tycker att denna bild kan väcka associationer till Midsommarafton och Dagny skulle säkert vilja visa den om hon var vid datorn idag.           25/6/2021

Elena
                                  

Midsommar-vibbar och framtidsplaner

Jag har hunnit med två besök hos Dagny de senaste dagarna. Vid det första hade jag med mig en liten Saintpaulia till henne och konversationen tog genast riktning mot Midsommar. Idag hade vi andra samtalsämnen men hon ville först och främst hälsa till sina läsare med orden: ”Jag är frisk”. Titta själva på dagens bild, visst ser hon pigg ut?

En sak som tål förbättring är motionen, tycker jag. Det får bli med hjälp av rollatorn, så vi planerar att ”intensifiera” processen så fort som möjligt.

Till er som ivrigt väntar på att läsa Dagnys egna inlägg i bloggen och blir besvikna att få information via andrahandsrapportering vill jag påminna om en sak: Dagny är hundranio år gammal, hon kommer att blogga när och om hon orkar och vill höra av sig.    21/6/2021

Elena Ström - Dagnys vän, datalärare, fotograf och presskontakt

Intervju tio år senare

För tio år sedan gav Dagny sin första offentliga intervju. Hon var elev i en av mina datakurser men ville absolut inte bli intervjuad och jag fick nobben gång på gång. Till slut gav hon upp och jag fick en artikel om henne publicerad på två sidor i lokaltidningen. Många andra journalister, Tv-profiler, skolungdomar och kända krönikörer intervjuade Dagny efter mig, hon blev kändis inte minst för sin underbara blogg som drog uppmärksamhet till sig världen över. Nu, 10 år senare, var det dags för en ny intervju, ett kort samtal som vi två hade på det äldreboende som hon nu kallar för sitt andra hem.

Dagny vill att jag uppdaterar er om hennes vardag och att jag ser till att hennes blogg förblir levande i väntan på att hon kommer i form för att skriva själv igen.
- Jag är inte särskilt pigg just nu, men känner igen mig i den nya omgivningen. Det är mina möbler, mina gardiner och tavlor, min dator i rummet. Jag är inte så rörlig men skulle gärna ville gå ut på promenad – säger hon.
- Vart vill du helst gå?
- Till Gamla stan, kanske, eller nej, först och främst till Gröna Lund. Jag hörde att det är öppet igen.
- Är det något som skulle kunna förgylla din vardag?
- Några roliga aktiviteter för oss äldre. Det blir ett gemensamt Midsommarfirande med program, sägs det.

Efter dessa få ord känner Dagny för en vilopaus och lutar sig tillbaka i sängen. Jag vill visa er födelsedagstårtan som hon bjöd sina gäster på för drygt en månad sedan.

Elena                                                  16/6/2021

Fullt upp med flyttbestyr

Efter den senaste sjukhusvistelsen och konvalescenten därpå har Dagny flyttat till ett nytt boende. Just nu håller hon på att installera sig och anpassa sig till den nya miljön. Problem med Internet och försämrad syn och hörsel gör det svårare för henne att återuppta bloggandet, men vi hoppas att det hela kommer att lösas till det bästa.

Jag illustrerar inlägget med en bild på ballongerna som prydde Dagnys lägenhet den åttonde maj i år, dagen då hon fyllde 109 år.                   8/6 2021

Elena                                                       

När får man ett brev från Drottningen?

Jag hade inte träffat Dagny sedan födelsedagspartyt den 8 maj, men idag gav jag mig i väg tillsammans med två av hennes trogna dataelever för att besöka henne.

När vi kom in hos Dagny satt hon på sängen och tittade på TV. Hon kände inte igen någon av oss. Förklarligt. Tre maskerade personer med munskydd och visir som oannonserade invaderar rummet framkallar inte glädje, men när vi tog av oss all utrustning blev det jubel.
Dagny ger boendet högsta betyg. Frukosten serveras på sängen, maten är mycket bra, hon får all vård och omsorg hon behöver. Är det något hon saknar och längtar efter?
- Ja, friheten. Att göra det jag vill och när jag vill. Tillvaron är begränsad och har varit det i över ett år.
Vi pratade länge om det vi ska göra när det är dags för nästa steg. Vi ska ha mer motion, sittgympa, vi ska ha Dagens Nyheter igen på bordet varje morgon. Dagny nämnde igen att hon hade fått lyckönskningar av Drottningen på sin födelsedag.
- Varför får jag aldrig några brev från Drottningen? – undrade en av Dagnys dataelever som är i 70-års åldern.
- Börja blogga. När du fyller 100 kommer Drottningen att höra av sig, svarade Dagny.

Elena

26/5/2021

Se Dagny i farten

Många av er vill veta hur det är med Dagny efter sjukhusvistelsen. Jag vill uppdatera er i detta inlägg.

Dagny har nu lämnat sjukhuset och befinner sig på ett korttidsboende. Väl där, ska hon försöka hämta nya krafter och repa sig. Hon får ta emot besök endast från släkt och de närmaste vännerna.

Bloggen får vänta ett tag till. Jag lovar att rapportera. Under tiden kan ni njuta av en bild av Dagny som jag tog för några år sedan. Bilden heter ”Dagny i farten”.

Elena

Senaste nytt

Dagny är inlagd på sjukhus för observation. Förhoppningsvis kommer hon att berätta om sina upplevelser när hon återupptar bloggandet.

Jag visar en bild från födelsedags partyt den 8 maj.

Elena

Rapport

Det blev inget reportage från födelsedagsfirandet i går fö jag kom inte hem förrän mitt i natten och då var det för sent att skriva. Jag fick tom brev från drottningen vars sekreterarare förmedlade budskapet. Systerdottern ritt-inger med maken Herman kom också och gratulerade likson släkten från från förorterna. Jag blev väldigt uppvaktad av den stora allmänheten som hälsade och gratulerade. Ica nära tackar jag för de goda mazarinerna med  mitt porträtt på- Jag sksall minnas den här dagen med glädje och länge. Det var många vackra gratulationskort som jag skall spara och titta på när jag känner mig ensam. Idag har jag vilat och tagit det lugnt. . Alla som grattade mig genom Facebook tackar jag också. Jag skall fortsätta mina skriverier och vara aktiv så länge jag orkar och akta mig för att "gamla till mig."Tack för alla fina blommor som jag fått.  Jag har troligen  gjort slut på bildmaterialet för det går inte att få in någon bild.   9/5   2021 

Dagny har fått mängder av presenter och gratulationskort från er läsare. På sin födelsedag satt hon och läste några av dessa födelsedagshälsningar. Hon tackar så hjärtligt. 8/5 2021

En digital skål för födelsedagsbarnet

De flesta vet att Dagny fyller 109 år imorgon, lördag, den 8 maj. Med anledning av det vill jag lägga ut en liten blänkare på hennes blogg.

Förra året firade vi utomhus. I år är vädret sämre, släktingar och några få nära vänner kommer att samlas i hennes lägenhet. På grund av Coronasituationen och för att undvika trängsel kommer Dagny inte att kunna ta emot några andra födelsedagsgäster. Med hänvisning till Corona måste media- och pressfolk acceptera att inte bli insläppta i lägenheten denna dag.

Dagny önskar sig ett jättekalas nästa år - om allt går bra till dess förstås😊.

En digital skål och ett officiellt grattis, Dagny!

Elena, Dagnys väninna, datalärare, fotograf och presskontakt.

Det närmar sig.

Jag har inte mycket att berätta för jag har legat på sängen och tittat upp i taket Jag blir uppassad ac hemtjänsten som gör regelbundna besök . Jag vet inte varför jag ligger på sängen för jag är inte sjuk.Jag skall ju fylla  .år om ett par dagar och det väller in gratulationskort. Jag vet inte heller om jag kan ses som en förebild för andra äldre men gör jag det blir jag glad. Min födelsedag behöver jag inte bekymra mig om för den sköter släkten om. Det kan inte välla in en massa okända gäster för då får vi inte plats. Det är kanske inte så vanligt med födelsedagsfirande 109- Porten är låst så man får ringa mig för att bli insläppt. Det var allt tror jag men det blir nog bra när det har blivit dags. Man är rätt omtänksam för det kommer en nattpatrull och tittar till mig Det blir ingen bild för datorn vill inte publicera någon. Jag begriper ingenting,  6/5   2021
_____________________________________________________________________________

I likhet med många andra arbetar jag nu på distans och lägger upp en bild till Dagnys inlägg.
Elena

.

Bara en vanlig människa

Jag vill inte påstå att jag är bloggarnas drottning men jag har i alla fall blivit kändis på gamla daar. Många kändisar är stora personligheter men jag är bara en gammal tant..Att jag tagit vaccinationssprutan är jag mycket nöjd med och uppmanar alla att göra sammalunda . Förberedelserna för min födelsedag är på planeringsstadiet men jag behöver inte bekymra mig för  mina syskonbarn fixar kalaset. Man vill hoppas att vädret blir gynnsamt så att vi kan fira utomhus., Jag gjorde ju ett kortare gästspel på Danderyds sjukhus men är hemma igen efter att ha blivit hjälpligt kurerad. Jag blev hemskjutsad sent på natten och  aambulansförararen såg till att jagjag kom ordentligt hem.  Jag känner mig riktigt återställd. Jag är  inte pigg som en mört men vad kan man vänta sig när man är gammal. Jag blir ännu äldra på lördag för då fyller jag 109 år. Det kommer att finnas ett reportagen från kalaset så småningom. 4/5   2021

En rapport

Det är fortfarande lite surrigt i mitt gamla huvud men det är en ny dag i dag och troligen dags för att skriva. Jag har sovit i min egen säng i natt. Det var inget fel på sjukhussängarna men borta bra men hemma bäst. Idag kom släkten på besök medförande en kaffekorg och gott bröd. Det är inte dumt när gästerna har förning med sig. Vi planerade inför födelsedagen  och jag gav släktingarna fria händer att fira mig efter behag. Systersonen var mycket stolt över sin nästan nyföddabarnbarn, vilket man inte förvånas över. Den fixar släkten och det låter betryggande.Min makes syskonbarn från göteborg kommer också vilket jag gläder mig mycket åt . Obehöriga gäster kan vi undvara. Idag har jag tagit igen mig efter strapatserna med ambulannsfär och nu är jag pigg som en mört, Nu hoppas jag bara att det hela avlöper enligt ritningarna´,  2//5  2021

Redogörelse

Det är ett riktigt sammelsurium i min gamla hjärna. Jag lovade Elena att berätta allt som hänt men jag har svårt att reda ut begreppen. Jag tror att jag fick andningssvårigheter och  att hemtjänsten körde mig till Vårdcentralen. Jag tror också att man fann mig så vissen att det blev ambulans till Danderyds geratiska klinik. Där blev jag inlagd och undersökt. Jagv blev visst inlagd för undersökning. och befunnen rätt vissen. t enJag låg där visst  ett par dagar och fick fin uppassning och vård. Nu är jag hemma igen och är väl delvis kurerad. Lite risig och okoncentrerad är jag i alla falll, men jag reder mig. . Jag tänker i alla fall att gå och lägga mig igen efter brevskrivandetI morgon är en annan dag och då hoppas jag vara på benen.
______________________________________________________________________

Många har undrat hur det står till med Dagny och varför hennes inlägg uteblev. Nu svarar hon med egna ord och jag passar på att lägga upp en bild och meddela att fortsättningsvis kommer Dagny att blogga när hon har något att skriva om och när hon orkar.
Elena  

                                                                                          

Målande beskrivning

Idag har jag varit tillsammans med en bilägande vänsom farit ikring med med mig i de södra förorterna. Vi gjorde mycket annant också men mitt minne har blivit sä kort att jag glömt vad det handlade om. Det är ganska bekymmersamt att vara glömsk för man kan sumpa saker som man borde ha gjort . Däremot är det bra att komma ihåg från den ena dagen man skulle gjort den andraandra vad man. Mitt minne har blivit allt kortare ochh det är inte helt fördelaktigt att glömma bort t e etviktigt möte. Nu när det börjaar våras ibland bergen kan man inhandla god och närande glass i kioskerna. Jag minns ett syskonbarn som födde under andra värllllllllllllllllllllllldskriget och inte hade set till någon glass i sitt unga liv.  skulle berätta om sitt första möte med glassen som efterrätt. Hon sade att hon fått efterrätt som var mycket söt och god "men såsen den var god.Såsen var det när glassen smälte .  15/4    2021

Omsorgsfullt

Idag har blivit i natt och jag har slöat till och trott att jag skrivit ett inlägg men så var inte fallet. JDet måste ske på riktigt om det skall bli något avag hade bara trott att jag skrivit, vilket inte var fallet.Tro och vetande är inte riktigt samma sak, Numera när jag  fått lite anlag för åderbråck får jag använda s k stödstrumpor. Det är bra att det finns ändamålsenliga grejor när man behöver någotextra stöd. Dem svischar hemhjänsten av och på med riktig fermititet för man skall inteha saker som sitter åt på natten. Hemtjänsten är en bra omsorgsform som jag inte nog kan lovprisa när de drar av och på mina stödstrumporMan skall inte ha någonting som sitter hårt åt på natten, För att inte behöva ligga sömnlös får jag en liten sovtablett också  Ingentin överlämnas åt slumpen utan det är ordning och reda hela vägen, 14/4  2021

Otillgänglighet

Idag har jag besökt en av de södra fororterna och blivit bjuden på varm god köttsoppa av mirjam. Soppa är lättsmält föda och passar bra på kvällen.  Eljest äter jag mesr Findus färdiglagade som finns i många variationer.  Det är bra för ensamhushåll med färdiga rätter. Ingela skutsar mig lite hit och dit och det känns tryggt och bra. Mirjam är en trevlig bekantskap som jag fått på senareJag bor i ett stort fyravåningshus men känner ingen av grannarna. Man umgås nämligen tämligen sällan med grannarna i huset. Man säger hej när man möts i  tid. hissen annar ärSå år det nämligen i storstan enligt gängse seder och bruk.  umgången plus minus noll.  Man får ta seden dit man kommer det blir bäst så-   12/4     2021

En dag i livet

Det är söndagen den 11 appril idag och från den har jag inget roligt att rapportera. Det är tråkigt i kvadrat. , Vad man skall göra åt det vet jag inte heller. Jag har stödförband på mina vader och mer finns kanske inte att göra åt mina svaga fortkomstledamöter. . Livet är en jämmerdal men jag gnäller väl inte mer än de flestaom man skall vara tacksam för det lilla så söker jag i görligaste mån att vara det. Det är bara det att det blir lite tjatigt i längden, Datorn funkar i alla fall och det är en tröst i bedrövelsen-Framtida begivenheter får jag berätta och senare. Det kan ju bliDenna corona orsakar en del trassel  inställt på grund av corona 19- i folks ingrodda vanordet får man ta med i beräkningen. 11/4    2021

Hoppfullt

Idag har jag inte varit synnerligen aktiv utan mest legat på sängen och "degat". Men vännen Kerstin kom och hälsade på och vi piggade upp oss med en kaffetår, Bästa vännen är alltid välkommen och och hon har alltid något trevligt att berätta.  Elena gör mig ledsen när hon påstår att jag favoriserar andra bilder än hennes. Det gör jag bara när något annant är aktuellt och det sker mycket sällan  Ingela är en glad och optimistisk bekantskaå såm berett mig stor glädje.  Nu kan man inte ha roligt jämt för livet har aven sina allvarliga och le och ledsamma stunder som man koncentrera sig på. Jag har inte varit utomhus idag men det får jag ta igen en annan dag. Solen skiner från en klar himmel och man känner våren i luftenoch snart kommer blommorna. träden knoppas och det blir grönt, Man får leva på hoppet och skulle vi haft evig vår hade det blivit tråkigt. 10/4    2021

Dagens utflykt

Idag har jag i sällskap med ingela Wallin besöt de södra förorterna Nack och Sickla. Jag har inte varit där förit. Nacka är känt för sina höga radiomaster som syns över hela stan, Nacka är ockdå känt för att där föddes och dog Nacka Skoglund som var professionell fotbollsspelare i ItalenHan var blond och snygg men slutade sina dagar i dryckenskap och elände. När storheter faller, faller de stort.Nacka har också två radiomaster och sänder över hela Sverige. Annar är väl inte någon särskilt stor förortDet såg ut som vilken söderfoörort som helst- I övrigt har jag inte uträttat något samhällsnyttigt. Ingela har bil så vi färdades inte till fots- åå´Jag var på salong och fick manikyr så jag har rött lack på fingertopparna. Det är snyggt när det är nygjort sen flagnar det av och ser lite dekadant ut´.8/4  2021

  

 

     2021 ´´´´

Redogörelse

Idag har jag fått ett personligt brev medreprimander från en pensionerad polisman och trafikpolis Det är särskilt viktigt att kommrntera att det kommer från en visserligem f d men ändå en representant för ordningsmakten. Jag skall bättra mig och inte upprepa förseelsen. Idag har jag för övrigt inte uträttat något samhällsnyttigt utan legat på sängen och degat.  Man kan för övrigt inte uträtta något samhällsnyttigt genom att ligga och slöa. Hemtjänsten besöker mig flear gången dagligen och ser till mina behov. De är inte speciellt stora men de brer mina smörgåsar och värmer maten.. Det är med en behaglig känska jag får mina strumpor av och påtagna.Ja, det känns t o m lite lyxigti övrigt är det lite tråkigt och känns lite olustigt- Men man kan inte ha roligt jämt så jsg är nöjd med det lilla.7  april 2021

Vårkänslor

Idag har jag träffat släktens yngsta medlemJag vet inte direkt hur gammal hon är är inte många veckor gammal. Hon är bedårande söt och ler vackert när man tittar på henne. Hon har tillkommit genom insemination och måste ha en ljushylt och särskilt utvald okänd fader. hennes mor är inte purung utan en dam i stadgad ålder. Hon har morföräldrar som älskar henne överalt på jorden- Detta lilla barn får säkert en bra uppväxt- Det borde alla barn ha men många barn har det svårt. . Iövrigt blir min påsk ganska slätsrtuken, På annandagen kommer Ingela. Snart kommer vårblommorna  och ssluttningen vid Huvudsta slott brukar vara alldelesblå av scilla I skogen på väg mot Huvudsta kan marken vara alldles blå av scilla. Våren är en underbar tid med fågelsång och blomsterprakt   4/ 4    2021

Trångboddhet

Jag har inte uträttat något samhällsnyttigt idag hellerJag har legat på sångenden mesta tiden men jag var ute en liten sväng med hektjänstenDet var lite skralt med konditionen så vi vände tillbaka nästan med det sammaMormor hade ett uttryck när något var lite konsten, Hon sade ATT DET VAR BÅDE ROLIGT OCH "RÄLIT"  Räligt är ett uttryck för att någonting är lite otäckt-. Jag brukar fundera över hur hon kunde klara sig och fem barn  på en yta av c'a 20 kvm. Fyra stycken låg i en utdragbar tvåbäddsäng. Vatten hade hon i en brunn på 10 meters avstånd från huset. Min mor är inte uppfödd speciellt confortabligt, Hon hade själv en 2-rumslägenhet till sig och sina barn.nu skall helst ungrna ha vars ett rum om det är någon standard på lägenheten,  274   2021

Roligheter efterlyses

Jag är inte precis glad idag. Man får inte var ute för det där eländiga coronavirusets skull.  Hemtjänsten kommer och går men de har inte många minuter att vara hos en ensam åldring. Man borde vara glad åt den sakernas ordning men jag skulle vilja ha en roligare tillvaro. Jag går runt i min lägenhet men det blir inte mycket motion av det. Jag har blivit lovad en rullstol men det anser jag nästan vara en förolämpling. Det är möjligt att jag inte själv inser mitt bästa Det är bra att det finns omsorg men  det bästa är att inte behöva den, Jämmer och elände låter gnälligt men jag  tycker mig ha rätt att säga vad jag tycker. även om ingen bryr sig . Men jag skall ta ett nappatag mot tråkigheten och även om det inte nyttar så skadar det inte heller.. Idag är det dags för aprilskämt men jag överlåter dem till någon professiell glädjespridare.   1/4     2021

Betraktelse utan bild

Om jag skall upprepa gårdagens inledande ord så har jag inte uträttat något idag heller. Jag har inte varit utomhus men man skall ju hålla sig inne. Det hörs inte ett ljud utifrån heller. Jag har ju bloggen förstås men ett inlägg är snart avklarat och sen är det lika tråkigt igen- Hemtjänsten kommer och utfodrar mig men jag har ingen aptir. Mina fötter år skållheta och det spränger i dem, . Vi har försökt med stödstrumpor men de hjälper inte, Jag är i vanliga fall ingen gnällspik men jag skulle vilja vara glad om jag bara kunde. , Det blir inga positiva utgjutelser idag men det går inte att vara förnöjsam när man är less på hela tillaronEftersom datorn envisas med att poängtera att en bild som inte ens är publicerad, så blir det ingen bild. Synd när det så väl hade behövts. 31/3   2021

Dystert

Jag har inte uträttat någonting idag heller. Hemtjänsten sköter utspisningen och jag själv latar mig- Jag har haft stödstrumpor för mina fötter svullnade men dem har jag blivit befriad från- , De var inte sköna att ha på sig så jag är glad att slippa dem. Världen krymper liksom när man är ensam och har det lite tråkigtDet vill till att ha lite fantasi om man skall hålla en sånt härskriftställeri i gång och inte bara tjata på och upprepa sig själv. Selma Lagerlöf gjorde undervisningsmaterial av sitt ordöverflös och Strindberg använde språket för sin dramer. Bloggare  fanns inte på den tiden det är en senare tids skriftställare. Bväl bara småsnuttar och har  ingetlitterärt värde egentligen. Hur som helst så skriver jag i alla  och om det inte blir något annarär det väl en form av kåseri. Förr höll sig tidningarna med en kåsör som skrev små roliga skrönor. Jag tycker om att läsa lite lustbetonade texter,  Jag kan av någon anledning inte maila. Jag hittar ingen ikon  30/3      2021

Det här är mitt första Påskägg i år

Det har inte varit lika tråkigt i dag för jag har varit ute och promenerat med Kerstin och Elena- . De är pålitliga vänner i nöden Iövrigt har jag mest vegeterat ovanpå sången och tittat i taket som banligt. Jag har fått besök av husläkaren som konstaterat att jag är rätt prima liv för min ålder.Jag förbisåg att meddela att Elena förärade mig ett stort vackert påskägg innehållande mycket godis  Om jag har något program de närmaste dagarna behöver jag bli kontaktad i förväg så jag vet om vad som väntas av mig. I övrigt slöar jag och har det bra. . Elena skulle sätta dit en bild idag. Här är den.   29/3  2021                                                                              

Inga ljusa utsikter

Det har inte hänt det minsta som är intressant att blogga om. Läget har varit detsamma nämligen horisontalt-. Jag har inga förväntningar på att läget skall förbättras . Hemtjänsten som är mitt stöd i bedrövelsen kommer och gåroch håller mig vid liv genom att servera närande födoämnen. Kosten är föga omväxlande och av Findus fabrikat. I min ungdom var Findus mest känt för sina gröna ärtor som fanns på plåtburk och odlades på stora fält i Skåne Findus köttbullar är närande  och .trillas maskinellt. Det finns lite variationer på den färdiga maten men inget särskilt omväxlande sortimen, Det är inte roligt att laga mat till en ensam person så jag avstår från matoset. Jag lever under förhoppningen att coronaepedemien skall ta slut så man åtminstone kan gå ut. Lite hopp har jag att tiderna ska normaliseras. Fromma önskningar  men jag lever på.  hoppet.     28/3    2021

Störningar

Jag har inget intressant liv de här dagarna i i coronaepedemiens spår Det är rätt enformigt att bara sitta inne och inte komma ut. Motionsmöjligheterna inomhus är begränsade. Hemtjänsten kommer med jämna mellanrum och tittar till mig, Jag är nöjd med den service jag får även om det blott är korta visiter de gör. En del gamla tanter är nog tämligen så besvärliga att handskas medEn del personer är missnöjda utan anledning och och blir för övrigt aldrig nöjda med någonting. Snart är det påsk och får jag lite sällskap under helgen så blir jag glad Det är trevligt med ljusare kvällar och längre dagar. Min dröm om att få se midnattsolen ser ut att att gå i uppfyllelse och det skall bli underbart, . Det skall bli topppenatt få denna upplevelse. Jag har haft en "manlig beundrare" som ringt mig mitt i natten och det är rätt obehagligt, Jag har slutat att lyfta på luren för ingen vettig människa ringer folk utan anledning mitt i natten. Av någon anledning kunde jag inte skriva mail ikväll. 27/3    2021 

Ingenting särskilt

Idag har jag visserligen legat på sängen och stirrat i taket men jag fick trevligt kaffefrämmande fram på eftermiddagen. Vännen Hannikka kom medförande gott kaffebröd och väninnan Anna. De hade även med sig världens sötaste lilla hund en kinesisk minispetas Den lilla jycken har funnit behag i min person och visar sin uppskattning grnom att svansa runt mig och slicka mina händer, Man har alltid trevligt tillsammans med och positiv person. Vi planerade lite inför påsken då det skall bli lite jippo.  Jag tar en dag omsänder och bryr mig inte om framtiden. För övrigt har jag ingen framtidatt hoppas på. Men den dagen den sorgen. Man får vara glad att man är frisk och kan röra sig både ute och inne. , Var dag har nog  av sin egen plåga.     26/3     2021

Här kan du lyssna gratis på det albumet som jag gjorde tillsammans med Hannika  och Anna från www.kuloreko.org. Vi gjorde ett musik album med 9 låtar, varav jag sjunger "Ingen Fara" i fyra utan låtarna. Tryck HÄR Albumet finns att köpa i 74 olika länder på 11 olika plattformar. Spotify här är ett utav dem

Redogörelse

Den här dagen har varit lite roligare än den förra för det har i alla fall hänt lite, Eftersom det var våffeldagen beslöt hemtjänsten att det skulle gräddas våfflor. Jag är ägare till ett gammalt våffeljärn och det tog vi fram och ett paket våffelmix fanns  i skåpet. Ord och handling är ett hos hemtjänsten så det blev ett väl utfört våffelbak. Frasiga ska de vara och inte sega. Varför de skall ätas just den här dagen har jag inte riktigt klart för mig. Jag är numera klädd i stödstrumpor efter rekommendation av husläkare och nu väntar jag att min svullna fötter skall minska i omfång, Man skall hålla huvudet kallt och fötterna varma  och det klarar jag av, tror jag får jag tillägga. Det skall i alla fall bli skönt att man får komma ut i friska luften igen,    25/3      2021

Idag har inte varit ute och jag har inte uträttat ett dugg. Jag har legat på sången och tittat upp i taket- Motioneringen blev det inte mycket med men jag har gått lite runt i mina fyrarum och kök. Min väninna Kerstin avbröt tristessen genom att komma på besök medförande prinsessbakelse, som smakade bra till kaffet. Men man skall inte klaga men kunde ju varit sjuk själv Jag kände inte det minsta obehag efter vaccineringenNär det närmar sig läggdags kommer hemtjänsten och geer mig en sovtablett Utan den skulle jag inte kunna sova. Det händer dock att jag är vaken när nattpatrullen kommer och tittar efter att det är lugnt. Jag önskar jag hade bättre nattsömn men man kan inte få allt man skulle vilja ha  243     2021

Längtans mål.

Jag må då säga att vårdmyndigheten tar hand om de sina. Jag har ju lite krämpor och personal från från  från såväl läkarkår som som sjuksköterskeorganisationen ryckte in. Jag skall visst få besöka vårdcentren. Mina fötter svullnar och det spränger i dem så jag kan inte sova, Man har tagiir alla proverI övrigt hindrar corona 19  allt normalt umgånge. Men jag svävar ju inte i livsfara och borde inte gnälla. Dagarna blir långa av att ha tråkigt. Om jag har tur så tar bäste vännen mig ut på en promenad i morgon. Jag hoppas att min dröm att få se midnattsolen lysa . Att få komma till riktiga Norrland och se riktig midnatssol är min stora dröm. Det längsta jag varit där uppe är i  är vid Storsjön     23/3   2021

Mötesplaatser

Idag har jag varit ute med Ingela Wallin så gott som hela dagen och det är alltid en upplevelse.Vi har inte gjort något uppseendeväcckande utan har trevligt tillsammans.Hennes bil är en fördel att ha tillgång till för man kan förflyytta sig smidigt och braFråga doktorn Susannedansade med den äran behagfullt och fint- Det är förvånansvärt att lite fylliga personer är så graciösa när de dansar.  Många äktensk har kommit till för att folk dansat tillsammans . I Stockholm var Nalen länge det populäraste danshaket och blivit anleding till äktenskap . Nalen var för stadsbefolkningenLandsbygdens folk . Landsbygdsundomen  ungdomarna träffades ofta på en landsväg där det var dans., Harry och jag träffades på Gröna Lund.   25/3     2021

Latmaskgöra

Idag har jag inte uträttat mycket. Jag har legat på sängen och tittat i taket. Där finns ingenting att rikta blicken mot men någonstans skall man ha den, hemtjänsten kommer med jämna mellanrum och tittar till mig. Det är trevliga flickor och deras närvaro är uppiggande. Iblan får jag hjälp av en vacker yngling. Han gör jobbet lika bra som flickorna. Jag skulle behöva lite mer stimulans men nu i coronavirustider får man nöja sig med vad man får. Dagen känns rätt lång när man bara vegeterar, Nu är människan en gång en otacksam själ som mer borde uppskatta de små glädjeämnena  som ändå bjuds. Bara att få vara frisk och ha förståndet i behåll är något att vara tacksam för. Har man sedan en och annan vän borde lyckan vara fullständig.  21/3   2021

Hundliv

Nu har jag slarvat bort texten så jag får börja om på nytt. Idag har det varit mindre trist än det var i går. Vännen Hannikka besökte  medförande sin vän Therese och och sin söta hundvalp som jag tyvärr inte vet namnet på. Men det är en alldeles förtjusande liten vovve som fattat tycke för mig. Hannikka är omtänksam och medförde middag som vi avåt tillsammans. Vovven är av rasen kinesisk spets och är helt bedårande. Min sju år yngre syster var hysteriskt rädd för hundar oavsett storleken på dem. När hon var barn gick hon inte ut på gatan om det det inte var garanterat hundfritt.Det kan ju vara förklarligt eftersom man egentligen inte vet vilken ände man skall tro på- Jag skulle en gång passa en s:t Bernhardshund men den var i största laget för mig och drog iväg med mig medan jag förtvivlat höll i kopplet. Jag visar respekt för hunden och det är säkrast. Någon bild på hund har jag inte.  20/3    2021

Vårpromenad

Det bara krånglaroch datorn säger att bilden är för stor utan att jag överhuvudtagrt hat valt en bild. Hjälp behövs nog för att ordna saken för jag kommer ingenstans. Idag har jag inte tillbringat dagen med att ligga på sången och titta i taket. Jag har varit ute på promenad med Kerstin och Elena. Det kändes lite vårlikt i luften men än har vi bara mars månad. Efter promenaden följde Kerstin med mig hem och vi drack kaffe-och pratde om hennes barnbarn som hon älskar överallt på jorden. De är mycket söta så jag undrar inte på att hon är glad åt dem. Kerstin har jag känt i 60 år så det är en stabil vänskap. När våra mån levde gjorde vi många utlandsresor. Gammal vänskap rostar aldrig sägs det , 19/3   2021

'Vaccinering

Idag har jag vaccinerat mig mot comvid 19Det bör man göra om man inte är överkänslig mot vaccin. Jag var på vårdcentralen på Solna centrum. Det är inte särskilt smärtsamt och jag rekommenderar det verkligen. Jag var i sällsskap med Ingela Wallin som har bil och skjutsar mig till olika begivenheter. Den 20 mars är det vårdagjämning och då är dagarna allt längre. Sedan kommer helgerna alla i en följd tilld detblir midsommar. Då vill jag se midnattsolen om det nu går att realisera. Jag har nästan sett den en gång när jag var i hämtland. Det är egentligen ett fenomen att inte solen gårrr ner på hela ddygnet. Så kan det vara i vårt avlånga land Men än råder mörkrets makter och det är långt till vår. Men den kommer  det kan jag lobs. 16/3   2021

Praktfull blomma

En förutseende läsare i Norrtälje har kontaktat mig och påmint mig om att jag fyller år den 8 maj- Jag fyller 109 år som de flesta vet, Själv skulle han fira sin gårds 109 åriga tillblivelse. Nu tycker han att vi kan fira tillsamanns och det må vara hänt. Det är god framförhållning så vi har tiden förVi har tiden för oss så jag avvaktar händelsernas utveckling- TV skulle visst var inblandat så det blir spännande värreJag tar en dag i sänder och allting ordnar sig om man tar det som det kommer oss. Dagens blomma är rätt prektfullmen den lär vi få vänta på ett bra tag ännu Jag tror det är en stockros och sådana växer med förkärlek nära husknuten i Skåne  16/3   2021

Vårkänslor

Jag har skrivit men vet inte var texten hamnade, I går kväll var det Mårtens afton åtminstone i Skåne. För dem som så hava kan. . Då skall det ätas gås och sörplad svartsoppa för de som  var det dessutom så hava kan. Det är bara gourmeter som förstår sig på svartsoppa. Den ser lite svart och äcklig ut men smakar gudomligt. Senast åt jag gås i Skåne för där begriper man sig på att lag den. Martin har namnsdag och den mest namnkunnige Martin är Martin Luther.En annan artin är Martin Timell. Jag tycker förstås han är lite väl saktfärdig och försiktigDet är försstås inte så gott att vara alla till lags. Då får man nästan vara tusenkonstnär. Sådan är jag inte alls. Om ni tror det eller ej så är det vår i luften och snart kommer fågelsången. Härliga tider! Strålande tider sade komikern Thor Modeen som bar min åldersgrupp känner till.   11/3  2021 . r

Mystifikationer

Jag skriver och skriver och lika snabbt försvinner texten Det är liksom att åt svinen som mormor sade, Det är förgäves alltså. Jag menar nu inte att mna texter är särslilt spirituella men lite skrivartalang har jag. Jag blir väl aldrig Selma Lagerlöfs like  men lite fantasi har jag i alla fall. Blogga kan vem som helst göra för det är bara att bluddra på. Blir de lästa så blir de- Jag vet i alla fall att jag har jag även om de bara är nyfikna på att en 108-årig tant kan skriva begripligt. . Utan att skryta så kan jag uttrycka mig väl i tal och text. Jag läser tidningarna , ser på TV-nyheter och följer med min tid. Jag tar inte ut de värsta svängarna för artighet är en dygd. Kort sagt jag är inte så pjåkig som gammal tant. Om det inte stämmer med verkligheten borde någon säga till mi att upphöra med skritställeri, En ann är så god som en ann sade min visa mormor närr någon tyckte tyckte hon blev för stöddig och tog ton.    9/3    2021 

Så kan det gå

Texten försvinner efter ett tag och jag begriper inte vad jag gör för fel. Idag tänkte jag tala om att jag har manlig assistans ibland vid mina måltider. Pojkarna är väldigt trevliga, artiga och förekommande. Man skiljer mycket i i onödan på manligt och kvinnligt men det är väl inget konstigt med att det kan skilja lite i beteendemönster. . Det som däremot inte skiljer så mycket är smaken på den färdiga maten. Ibland vet jag förstås inte om jag äter kött eller fisk för det smakar ungefär likadant. En saftih biffstek med mycket lök skulle inte sitta dumt. Min första resstaurangupplevelse blev ingen succeupplevelse. Jag fick smaka punsch och tyckte det var så sött och gott att jag drack för mycket och spydde som en kalv. Så kan det gå när inte haspen är på hade mormor sagt. Bilden är lite dyster men men det här var ingen rolig historia, 7/3   2021

Sånt är livet

 På dagens bild tycker jag inte att jag ser ut att vara 101 år och snart 109. Jag är rätt skrynkelfri för min åldr Min mor blev änka när hon var 39 är och hade 4 oförsörjda barn. Jag jobbade men tjänade dåligt.  Mor fick jobb som vagnstäderska åt Kristianstad.Hässleholmv järnvägsr. På obbet träffade hon en härnvägstjänsteman. Kärlek uppstod och hon förlovade sig med karlsen. Det sågs inte med blida ögon av min 7 år yngre syster som såg till att förlovningen tog slut. Som kompensatio hade hon skaffat mor en lägenhet i en stiftelse som beviljade gratisbostäder i en dem tillhörande fastighet, Mannens utseende tilltalade inte min systers skönhetssinne . Han var visserligen ful men snäll men det hjälpte inte upp saken. Det ordnade i alla fall för mor men vad hon innerst kände vet jag inte Min syster hade en vilja av stål och tog mindre hänsyn till andras känslor. Detta är en sann historia om livets vedermödor. 6/3     2021
__________________________________________________________________________

Jag har fått frågor av läsare angående den stora bilden ovan. Detta är inte ett videoklipp utan någon utomstående har tagit en skärmdump på sin telefonskärm (med inspelad videosnutt i telefonen) och har försköt att lägga upp den på Dagnys blogg. Därför blev det video i telefonen och bild i bloggen.
Elena

Lagom är bäst

Datorn påstår att bilden är för stor och jag får väl tro på det. Det går kanske lika bra att den hänger under mitt inlägget. Lagom är förstås bäst. Lagom ja, men är det någon som vet vad lagom är? Det är ett väldigt diffust begrepp. Det som är lagom ät en passar inte den andre- Jag har inte uträttat något samhällsnyttigt i dag heller- men bereder mig inga svårigheter att vara lat- Man säger att "var plåga har sitt skri ,Blott- hälsan tiger still.  Ingen jämmer här heller och jag är pigg som en mört. Man skall vara glad över att vara frisk men man kan väl inte skratta jämt för den sakens skull. Snön ligger vintevit och ren över nejden  så det finns ingenting att åka skidor på för den åkssugne. Det blev aldrig någon skidåkare av mig. Dels  var det snöfattigt i Skåne och när jag åkte på andra ställen ramlade jag mest omkull men jag bröt inga ben som väl var. . 5/3    2021

 

Svanar

Dagens bild är nästan pastoral och man kommer att tänka på sagan om den fula ankungen som växte upp och blev en vit vacker svan. Det var den danske författare som skrev den fina sagan om den fula ankungen. Han skev många och vackra sagor  också. Ingen nämnd och ingen glömd av läshungriga barn. Svanen är en klumpig fågel på land men majestätidkt när den dimmar fram.Om jag skall återgå till mer triviala saker så har jaag inte gjort ett nyttigt handtag på hela dagen. Hemtjänsten städar och lagar mat åt mig och jag har världens bästa dagar. Dessa flickor som sköter marktjänste är beundransvärdaMan får glada tillrop när de kommer och de viftar glatt farväl när de går. Vid lämplig väderlek kan man få promenera i deras sällskap. Jag längtar efter vårens ankomst och att få höra lärkans drill.     3/3    2021   

Teknikens välsignelser

Numera sitter var och varannan månnsiska och petar i mobiler. Man måste vara tillgänglig till varje pris antingen det behövs eller ej. Det räcker långt att ha en mobiltelefon att sitta och peta i. En lap top lap top räcker långt och  kan tas med i en resväska  eller ett speciellt fodral. Det är många av mina läsare som skriver till mig och det tycker jag är roligt. Min mormor fick aldrig varken elektricitet elller telefon till sin stuga.Mörka vinterkvällar fick hon nöja sig med fotogenlampans sked . Den hade ljuslågan infälld i rtt runt lampglas. Ganska eldfarligt om man tänker eftern  man levde farligt förr i världen och hade inga bekvämligheteren det brukade gå bra och olyckstillbuden var få. Tänk bort elektricitet och hjälpmedel som damsugare och tvättmsskiner så får man en ganska jobbig vardag.Bilden får tala för sig själv.,   1//3    2021

Tidsfördriv

idaghar jag träffat Ingela och det brukar bli mycket trevligt för hon har bil och och då blir man inte tvungen att hålla sig på gångavstånd från hemtrakterna. Ingela är en mycket vital person som inte är rädd för lite besvärligheter. Ingen gnällsippa alltså.Jag är lite rädd för att hon försummar sin make och sina husmoderliga plikter för vår skull.Vi har vistats bland smittbärare o men har varit försedda med munskydd. Var och varannan männsiska bär munskydd för att hålla bacillerna inom sitt eget revir och intesprida otyet. Bacillerna är s mikroceller som sprider sig och kan orsaka svåra infektioner, En del människor lider av bacillskräck och de är verkligen olyckliga. Baciller ch   syns inte de bara finns där, Jag har som väl är ingen bacillskräckoch blir ma sjuk så blir man det antingen man är rädd eller inte,  På bilden roar jag mig med att lägga patiens en ganska meningslös sysselsättninh för en slöfock,  242    2021

Ingen fara

Coronasmittan kan drabba vem som helst och det gäller att gardera sig. Det gör man bäst genom att vaccinera sig Det har jag gjort på Vårdcentral i Solna, Till den som är rädd att vaccinera sig säger jag att det är inte farligt. Man får ett litet stick i armen och det känns knappt. Det blir inga fula ärr efteråt.  Det blev det efter att jag vaccinerats mot smittkoppor när jag var barn. Jag fick tre fula ärrsom syns än idag. Tidningarna skriver en massa om mig vaccineringen som inte är sant. Att den kommit att visas på TV har jag inte gjort några ansträngningar för .Dem får tidningarna soch etermedia tå stå för själva. Är man kändis får man ju vara lite stryktålig.  Så länge man inte blir anklagad för samhällsfarlig verksamhet är jag nöjd. Man är sällan på tapeten länge för det skall vara nya kändisar eller blivande sådana, hela tiden.  23/2     2021

På väg mot höjderna

Hurra! Nu är datorn fixad av den kunniga Elena och jag kan skriva igenJag känner mig lika lättad som bildens ballonger som är på väg emot skyn.När man var barn och det var marknad eller fest så kunde man köpa leksaksballonger fyllda med en gas som var lättare än luften. Snöret som var knutit runt  ballongöppningen När barnet råkade släppa snöret blev det gråt och tandgnisslan när ballongen for till väder och var utom synhåll, Ungen stod och stirrade mot skyn och begrep ingenting. Några somrar har man kunnat åka luftballong över Stockholms hustak. Det gjorde jag förnågra år sedan och fick en ballongfärd i 90-årspresent för ett par år sedan.Den nästan snuddade min balkong dagen till ära.   22/2    2021 . 

Den svenska klädedräkten

Det vill sig inte varken med skrivandet eller bildövergöringen Jag hade tänkt skriva om den svenska klädedräkten som skapade av några skollärare som skulle få besök av kolleger från annan ort. DDet var år §902e ville klart vara fina och ändå ha något bekvämt på sig.. Förr sydde kläder upp av vandrande mästar och gesäller- Dessa vandrade kring på landsvägarna och tjänade sitt levebröd på att stanna i ett hus ett par dagar och sy Konfektionsindustrien starta  i slutet av ´1929 -talet.  När jag var 19 år började jag i ren desporation att arbeta på en skjortfabrik i  kristianstad. Den flyttade till Linköping  1929 och jag följde med och där stannade jag tills jag   när jag var 37 år gick på konfektionsinstitutet iJag packade en resväska och rymde från min man som  söp och slogsHan trodde jag skulle komma tillbaka efter skolan men det gjorde jag inte,. När jag kom till setockholm träffade jag Harry. an sade att han gillade flickor men när de ville gifta sig var han inte med längre.. Jag var inte frånskiljd så han ansåg mig helt ofarlig.. Till min stora förvåning friade han 3 år senare och sade att han inte var sämree än att han kunde ångra sig.. 17/2    20121 

Matdags

Det har gått troll i mina skriverier för texten bara försvinner,  Nu gör jag nya försök. Rönnbären lyser upp i naturen den här årstiden och  och klasarna hänger röda och frestande för fåglarna. Man kan göra sylt av och gelé av bären också och det blir en något bitter produkt- Numera behöver man inget saft- och syltförråd utan köper en burk eller flaska när man behöver den. Min mor hade källarhyllorna fulla av saft och sylt. Det var hennes stolthet att se om sitt hus så att intet ingonsylt använde man till allt möjligt och lingon och mjölk var en vanlig efterätt ruktsoppa gjord av blandad torkad frukt var en vanlig och omtyckt efterätt. Saftsoppa med skorpor fick man när det var idétorka på efterättsfronten. or höll styvt på att det skulle vara efterätt fatades. Jag är uppväxt .med efterätt som standard. , Mor hade arbetat som "köksa hos finare herrskap och visste hur man lagade god mat- Numera blir det mest Findus färdiglagade rätter och  och de retar inte aptiten precis utan blir mer eller mindre bukfylla. Man saknar den goda doften av hembakt och hemlagat,    16/2    2021

___________________________________________________________

Med jämna mellanrum skriver Dagny att datorn krånglar och att bloggen inte kan nås. Till er som har kontaktat mig och frågat varför detta sker så ofta vill jag meddela att ingenting är fel, det beror bara på dagsformen😊. Dagny skriver och jag förser henne med bilder (ibland publicerar hon bilder från bekanta), så ha tålamod. Trevlig läsning.

Elena

 

 

 

Omslagsflicka

Folk har skrivit till mig och och skickat vänliga hälsningar tillAlla hjärtans dag- et är ovanligt många gentlemen i 10-årdåldern som skriver och  tycker att jag är cool. . Eljest är det glest med glädjeämnen den här   årstide Folk har skrivit till mig och och skickat vänliga hälsningar tillAlla hjärtans dag- et är ovanligt många gentlemen i 10-årdåldern som skriver och  tycker att jag är cool.Eljest är det glest med glädjeämnen den här  årstiden. Jag tror att marken täcks av snö och att det är vitt och vackert utomhus. Jag ägde ett par skicor en gång men de blev inte utslitna för i ,Skåne låg snön sällan kvar, Jag blev aldrig Gunde Svahn likeför jag ramlade mest omkull.  

e

Idag har det krånglat med datorn och texten blev minimal. Nu tycks problemet vara löst för den här gången i alla fall. Men nu har jag glömt vad jag egentligen tänkt skriva om. Som mormor brukar säganär det regnar välling från himlen har den fattige ingen sked."Jag har inte idkat någon samhällsviktig tanke verksamhet idag utan har bara slöat, Man blir liksom bara slöare av att ligga på "sofflocket och dra sig.  Mormor sade också. "når hon såg någon slösaktig person ."Di rige di kan"

 ((rika de kan . Hon kände stor aktning för prästerskapet och för "Kongen"som hon kallade honom.Vår nuvarande kung har ingen makt slls utan är mer som en handelsresande för Sverige, Han har blivit bra på det under åresnd lopp.  14/2  2021

Tidsfördriv

Jag är mycket ambitiös och vill gärna vara bäst på allting En andraplatsplacering är liksom en degradering av min förmåga. Jag tror att min kärriär som bloggare började när Vårdguiden sökte en äldre person som kunde skriva ner sina tankar  om att bli gammal. Jag fick jobbet och skulle skriva om hur detvar att bli äldre När sedan Åsa Blanckskulle göra en dokumentär med namnet "det är inte så dumt att bli gammal" rekommenderades jag och fick jobbet. Jag hade förmågan att uppträda naturligt även med en kamera i ryggen.  Fimen visades i TV även i utlandet och så blev jagk änd och synlig för omvärlden.  Jag får faktisskt lite beundrapost också från 8 till 9 år som skriver att jag är cool.¨¨¨, Dem vill jag tacka ssärskiltför att de inte avfärdar mig som varande gammal och senil.      13/2    2021

Matlagning

Det är skönt för skalder att få sova säger poeten Wennerbom i en dikt hos i en Gustaf Frödingdikt. ven en nutida skald benämnd bloggare kan behöva sig en tuppplur ibland.Jag är medelem i en förtröfflig sällskapsklubb som kallarr sig för Be a bridgse." De hade ett litet möte idag som jag hade glömt. Vi har sillsexa också och åt det som förr i Skåne kallades för "sill och påror". Det var högst vanligt att man utfodrade lantarbetare  , dränga och pigor med sill  till både middag och kvällomedMan fick en nubbe till sillen också och den blev jag så sömnig av att jag tog en tupplur efteråt. . Därav den sena bloggtiden.  och detlite fantasifattiga inlägge      12/2     2021

Nu kommer jag igen

Nu skall det bli ordning på torpet och bloggning i vanlig ordning. Elena har fixat det hela och det gick som en dans. Elena kommer att lägga in en bild hemifrån. Det är service det.Fortsättning följer lite senare, Hälsningar Dagny

 

Idag, den 11/2 besökte jag Dagny i hennes bostad och konstaterade att hon är i finfin form😊 Hon hade precis fått en stor mängd beundrarpost – både vanliga brev och vykort. Dagny tackar sina läsare och det gör jag också.

 

Elena

 

Till mina läsare

Tyvärr på grund av coronapandemin kommer jag inte ut på några aktiviteter så det blir svårt att hitta ämnen. Jag tar en kort paus i bloggandet och återkommer så snart jag har något roligt att berätta.

Jag mår bra och hoppas att ni inte glömmer bort mig.

Varma hälsningar till er alla

Dagny

En dag i januari

Skam den som ger sig, men till slut kom jag in på min sida. Mormor definierade envishet efter en egen måttstock." Han eller hon var envis som en tjuramjölkare". Åsnan brukar också vara sinnebilden för maximal envishet.Visst är det många som ger tappt alldeles för snart Det finns för många tappade sugar här i världen.Jag brukar heller inte ge upp i första taget. Man kan ju inte ranta omkring i sin lägenhet hela dagen och då återstår sofflocket som reträttplats. Då är måttet rågat när man bara ligger på rygg och tittar i taket.  När jag var barn fångade man flugor med bruna smala klisterremsor som antagligen doftade någontig som fick flugorna att sätta sig i klistret på klistret och sprattla och svälta ihjäl. Flugorna är numera utrotade och djurplågoriet över. Människan får nog räknas till de grymmaste odjuren i världen  Är man riktigt snälll "gör man inte en fluga förnär sägs det.  Konstiga samtalsämnen kan tyckas men nu lämnar jag ämnet. 22/1 2021.  .

Matlust

Äta bör man, annars dör man är ett slagord som hörts genom tiderna. Jag ser ganska välnärd och mätt ut på bilden. Bibeln sade "Du skall äta ditt bröd i ditt anletes svett." Varför man skulle behöva svettas förmäler inte historien. Jag ser ganska välnärd ut i bild och det har väl aldrig gått n ågon n öd på mig, Jag har väl alddrig behövt svälta även om det inte var så fett under första världskriget. Jag var fyra år när det utbröt och fick ofta ställa mig i brödkön. Nu hör det till historien att skåningar knappt kände till att det fanns hårt bröd. De åt mest bara limpsmörgås  Jag var fyra är när mor skickade mig att stå i brödkön för en extrautdelning av bröd. Vi fick hårt tunnbröd som en skåning aldrig sett förut. en det gick att äta så vi bredde på smör och åt med god aptit men med tiden lärde vi oss uppskatta "en knäckebrödssmörgås     26/1 2021

Majken Arnesson 11.11.2022 22:44

Många kramar till dig ska det vara 🥰

Majken Arnesson 11.11.2022 22:41

Så bra att du finns Elena och skriver här ibland Saknar Dagnys alla inlägg.Många kranar till dig. ❤️

Kerstin i Kristianstad 04.11.2022 16:33

Du är inte bortglömd, goa Dagny. Hoppas du har det bra i din himmel och vi är många som tänder ljus och minns våra kära denna helg. Däribland finns DU

Sinikka Rautevaara 16.10.2022 02:36

Grattis på födelsedagen, Elena! Hyvää syntymäpäivää!

Sinikka (Finland)

Elena 23.10.2022 07:49

Tack, snälla, fortsätt att läsa Dagnys blogg, hon skulle säkert bli väldigt glad om hun kunde se vad hennes följare skriver.

Mona 13.10.2022 22:38

En stor eloge till dig Elena som funnits där för Dagny och sett till att hon kunnat publicera och alla vackra bilder du tagit! Du är en Pärla!

Mona 13.10.2022 22:34

Återigen läser jag delar ur Dagnys underbara blogg. Att jag fått ta del av så många tankar, berättelser å formuleringar. Ovärderligt! Vi ses OverThere Dagny!

Malin 24.09.2022 05:02

Dagny 🕯️🌹❤️
Må du vila i frid. Fast jag tror du är på språng där du är nu
med din superkraft och sprider glädje i all evighet. Vi saknar dig.

Malin 16.09.2022 11:38

Snart har det gått ett halvår sen du lämnade oss Dagny. Så tomt, vi saknar dig. Vi har inte hört av dig heller Elena. Hoppas allt är ok. Har du någon blogg?

Elisabeth 11.07.2022 23:16

Jeg savner deg Dagny ❤️ Du var unik! 🥰 Savner å lese innleggene dine. Jeg følger deg gjerne videre, Elena! Vennlig hilsen Elisabeth i Oslo

Malin 04.07.2022 11:27

Dagny, hoppas du har det bra där du är nu. Lyssnar på ditt sommarprat igen. Att höra din röst o alla kloka finurligheter du delade får mig alltid att le. ❤️

| Svar

Senaste kommentarer

11.11 | 22:44

Många kramar till dig ska det vara 🥰

11.11 | 22:41

Så bra att du finns Elena och skriver här ibland Saknar Dagnys alla inlägg.Många kranar till dig. ❤️

04.11 | 16:33

Du är inte bortglömd, goa Dagny. Hoppas du har det bra i din himmel och vi är många som tänder ljus och minns våra kära denna helg. Däribland finns DU

23.10 | 07:49

Tack, snälla, fortsätt att läsa Dagnys blogg, hon skulle säkert bli väldigt glad om hun kunde se vad hennes följare skriver.