När man ser ovanstående välkända uttryck att maten är halva födan så måste man fråga sig vad den andra halvan består av?  Det hade vetenskapen inget svar på så jag har funderat lite själv. Det kan ju inte vara drycken för den sköljer man ju bara ner "käket" med. En del säger ju att soppa är ingen riktig mat, så den kan vi helt utesluta. Det kanske är salladen men en massa blad till maten fick vi aldrig i min gröna ungdom så det struntar vi också i. Hemma åt vi kött och "päror" och efterrätt. "Päror" är nordskåningens benämning på potatis. Sydskåningarna kallade samma rotrukt för "panntofflor" och det må jag säga låter konstigt även i mina öron. Skåningarna som inte i allting är som riktiga svenskar använder uttrycket: "Maten är halva födan och resten är sill och päror." Det tycker jag låter riktigt intelligent" så jag tror vi stannar där, för vad vore midsommar utan sill och potatis.

Numera är sallad inte bara gröna blad utan det finns "matnyttiga" sådana som man kan äta sig mätt på. Och jag må då säga att ser de ut som den min vän fotografen har ätit en gång så kanske det  kan kallas för hela födan. Att strö bär på ett hopplock av produkter från både växt- och djurriket verkar genialt. Och då är det matnyttig sallad  som är hela födan. Så nu vet vi det.

Bojan

 

 

| Svar

Senaste kommentarer

11.11 | 22:44

Många kramar till dig ska det vara 🥰

11.11 | 22:41

Så bra att du finns Elena och skriver här ibland Saknar Dagnys alla inlägg.Många kranar till dig. ❤️

04.11 | 16:33

Du är inte bortglömd, goa Dagny. Hoppas du har det bra i din himmel och vi är många som tänder ljus och minns våra kära denna helg. Däribland finns DU

23.10 | 07:49

Tack, snälla, fortsätt att läsa Dagnys blogg, hon skulle säkert bli väldigt glad om hun kunde se vad hennes följare skriver.