När man ser ovanstående välkända uttryck att maten är halva födan så måste man fråga sig vad den andra halvan består av? Det hade vetenskapen inget svar på så jag har funderat
lite själv. Det kan ju inte vara drycken för den sköljer man ju bara ner "käket" med. En del säger ju att soppa är ingen riktig mat, så den kan vi helt utesluta. Det kanske är salladen men en massa blad till maten fick
vi aldrig i min gröna ungdom så det struntar vi också i. Hemma åt vi kött och "päror" och efterrätt. "Päror" är nordskåningens benämning på potatis. Sydskåningarna kallade
samma rotrukt för "panntofflor" och det må jag säga låter konstigt även i mina öron. Skåningarna som inte i allting är som riktiga svenskar använder uttrycket: "Maten är halva födan och
resten är sill och päror." Det tycker jag låter riktigt intelligent" så jag tror vi stannar där, för vad vore midsommar utan sill och potatis.
Numera är sallad inte bara gröna blad utan det finns "matnyttiga"
sådana som man kan äta sig mätt på. Och jag må då säga att ser de ut som den min vän fotografen har ätit en gång så kanske det kan kallas för hela födan. Att strö bär
på ett hopplock av produkter från både växt- och djurriket verkar genialt. Och då är det matnyttig sallad som är hela födan. Så nu vet vi det.
Bojan