Jag har en viss svaghet för gott kaffebröd. I yngre dagar drack jag inte ens kaffe. Jag tyckte att det var en besk brun vätska och hade inte den minsta förståelse för folk som påstod sig vara "kaffesugna."  För länge sedan när det rådde krig och ofred i världen ransonerades kaffebönorna och under cirka fem år var jag  mäkta populär bland några kaffemostrar i bekantskapskretsen för  att de fick dricka upp min kafferanson. Sedan återgick allt till ordningen och jag drack varmt vatten (fast det kallades "silverte") och den övriga församlingen drack "kokkaffe"  eller i bästa fall "bryggkaffe". Kaffebryggaren var inte uppfunnen på den tiden men det fanns något som kallades "Perkulator och den har återuppstått i våra dagar och är nu elektrisk förstås. När den riktiga bryggaren kom i handeln ändrade jag uppfattning om "kaffetåren" och dricker nu med förtjusning flera koppar åt gången. Men jag vill ha en rejäl kanelbulle till vardags och vid festligare tillfälle vill jag bli serverad lite finare "doppa" en tårtbit till exempel. Det är smaskigt. Avfotograferad chokladkaka är en storfavorit.

Idag kände jag för att vara lite pedagogisk och jag vill upplysa läsarna om att det för längesedan inte gick att köpa bryggmalet kaffe i paket utan man fick minsann mala sina kaffebönor själv och för ännu längre sen även rosta dem i stekpanna och mala dem i en liten kaffekvarn med vev.

Bojan. 

Birgitta 08.02.2013 21:29

Chokladkakan på bilden ser väldigt god ut!

Birgitta 08.02.2013 21:28

Flera dagar denna vecka har vi malt kaffebönor med mammas gamla kvarn på jobbet, pga av att vi gjort en felbeställning, bönor istället för bryggmalet.

anne 01.02.2013 14:53

Vilket mysigt inlägg du skrivit! Jag drack också silverte i min barn- och ungdom. Min mor malde kaffebönor i kaffekvarn.Perkulator har jag, det blir gott kaffe.

Eva Trulsson 30.01.2013 15:54

Kaffe har inte jag heller drukit,men nu tycker jag det är gott.Minns när jag var barn så maldes kaffebönorna i affären tyckte det doftade gott. bloggar med.

| Svar

Senaste kommentarer

11.11 | 22:44

Många kramar till dig ska det vara 🥰

11.11 | 22:41

Så bra att du finns Elena och skriver här ibland Saknar Dagnys alla inlägg.Många kranar till dig. ❤️

04.11 | 16:33

Du är inte bortglömd, goa Dagny. Hoppas du har det bra i din himmel och vi är många som tänder ljus och minns våra kära denna helg. Däribland finns DU

23.10 | 07:49

Tack, snälla, fortsätt att läsa Dagnys blogg, hon skulle säkert bli väldigt glad om hun kunde se vad hennes följare skriver.