En riktig soppa är inte bara något som man slevar i sig och som min vän fotografen har avbildat så förföriskt att det riktigt vattnas i munnen på mig, utan det är ett talesätt som används om många konstiga företeelser i vår dagliga värld. Eftersom jag sätter en ära i att inte sprida villoläror när jag skall berätta så brukar jag konsultera Google och liknande vetenskapliga källor för att det inte skall bli "en riktigt soppa" av det jag "kokat" ihop. Det är säkrast så, för då behöver jag inte stå där med skammen eller bli motbevisad. Soppan är väldigt användbar även i politiken för där kan det bli "en riktig soppa" av mycket som de folkvalda beslutar om  utan att begripa om beslutet är bra för bara det egna partiet eller för mänskligheten i övrigt.

Man kan "koka soppa på en spik" också och då har man antingen inte mycket att komma med eller också är man så fiffig att man får till något riktigt bra av nästan ingenting. Uttrycket kommer från en gammal saga om en snål "käring" och en fattig luffare som ville koka soppa åt sig i "snåljåpens" kök och med lite list fick ihop en riktigt matnyttig anrättning. Jag har inte utrymme att berätta den sedelärande historien i sin helhet, men den som mycket annat finns på Google.

Upplysningsvis kan jag meddela att den här fotograferade soppan har franskt ursprung. I Sverige strör vi inte vitlök och potatisbitar på bordet. Men jag tycker att det piffar upp bilden.

Bojan

 

 

| Svar

Senaste kommentarer

11.11 | 22:44

Många kramar till dig ska det vara 🥰

11.11 | 22:41

Så bra att du finns Elena och skriver här ibland Saknar Dagnys alla inlägg.Många kranar till dig. ❤️

04.11 | 16:33

Du är inte bortglömd, goa Dagny. Hoppas du har det bra i din himmel och vi är många som tänder ljus och minns våra kära denna helg. Däribland finns DU

23.10 | 07:49

Tack, snälla, fortsätt att läsa Dagnys blogg, hon skulle säkert bli väldigt glad om hun kunde se vad hennes följare skriver.