Nu för tiden "byker" vi inte längre, Det gjorde man nämligen förr och det skall vi vara  glada att vi slipper för det var arbetssamt vill jag lova. Jag har varit med om att bära smutstvätt flera kvarter bort till en tvättstuga som man kunde hyra. Den hade  en kallvattenkran, en vedeldad "bykgryta" och stora träbaljor att tvätta och skölja i. Man värmde vatten, gnuggade tvätten mot en så kallad "tvättbräda". Tvättmedlet var såpa och skurborsten kom fram om inte fläckarna gick bort. Efter den omilda behandlingen kokades vittvätten i stark lut i  den svarta bykgrytan.  Därifrån fiskades den upp med hjälp av en trästång och slängdes ner i sköljkaren. Dessa  hade ett runt hål med en träplugg nertill för avtömning. I bästa fall ägde hushållen  en egen "vridmaskin." Den  såg ut ungefär som en pastamaskin fast i lite större format. Det var knogigt värre och inte var det lättare att bära hem den blöta tvätten, dra" tvättstreck" och hänga tvätt på den egna gården. Sina lakan manglade man alltid på den tiden och gick långa vägar till "Mangelboden" för att få det gjort. Ännu värre bevär med tvätten hade våra förfäder som släpade sin ner till närmaste vattendrag. Hu så hemskt!

Allt detta elände slapp jag när jag idag tvättade i husets toppmoderna tvättstuga. Jag vilade mig mellan de olika momenten och piggade upp mig med en kaffetår och läste tidningen. Det var rena nöjet att tvätta. Jag har sett att även männen numera frekventerar vår tvättstuga. Tvätt befattade  sig aldrig herrarna med på "den gamla goda tiden."

Bojan

| Svar

Senaste kommentarer

11.11 | 22:44

Många kramar till dig ska det vara 🥰

11.11 | 22:41

Så bra att du finns Elena och skriver här ibland Saknar Dagnys alla inlägg.Många kranar till dig. ❤️

04.11 | 16:33

Du är inte bortglömd, goa Dagny. Hoppas du har det bra i din himmel och vi är många som tänder ljus och minns våra kära denna helg. Däribland finns DU

23.10 | 07:49

Tack, snälla, fortsätt att läsa Dagnys blogg, hon skulle säkert bli väldigt glad om hun kunde se vad hennes följare skriver.