När jag idag klev in i duschkabinen i mitt nyrenoverade badrum, tänkte jag, att det är en betydande skillnad på renligheten förr och nu. Jag tror aldrig att våra förfäder badade många gånger i sitt liv. Inte ens jag. som är född i ett någorlunda civiliserat samhälle hade vatten över hela kroppen varje dag. Våra närmaste grannar saknade vatten och avlopp i sina bostäder. Mina föräldrars bekvämligheter bestod av en kallvattenkran och en slasktratt. Lägenheten värmdes upp av eldning med ved i kakelugnar och i en köksspis. Våra behov fick vi göra på en torrtoa ute på gården. Jag var således lyckligt lottad och min mor ivrade för renlighet och såg till att vi hade rentvättade öron och ansikte innan vi gick till skolan. Bada fick vi också göra en gång i veckan på fredagskvällen. Då sattes den största vattengrytan på vedspisen och den stora zinkbaljan kom fram. Det var mycket vatten som gick åt och jag måste erkänna att vi var två som fick bada i samma vatten. Den renaste först och lortgrisen sist, men vi blev ordentligt skurade och väl avtorkade innan vi kröp i säng.

År 1938 reste Ludvig Nordström omkring i Sverige och konstaterade att det var bedrövligt med hygienen och man talade i radio om Lort-Sverige. Så illa var det ställt. Det ruskade väl om fosterlandet en smula och många skämdes. Det gjorde inte jag för jag badade i alla fall en gång i veckan. En gång är bättre än ingen gång.

Bojan

 

| Svar

Senaste kommentarer

11.11 | 22:44

Många kramar till dig ska det vara 🥰

11.11 | 22:41

Så bra att du finns Elena och skriver här ibland Saknar Dagnys alla inlägg.Många kranar till dig. ❤️

04.11 | 16:33

Du är inte bortglömd, goa Dagny. Hoppas du har det bra i din himmel och vi är många som tänder ljus och minns våra kära denna helg. Däribland finns DU

23.10 | 07:49

Tack, snälla, fortsätt att läsa Dagnys blogg, hon skulle säkert bli väldigt glad om hun kunde se vad hennes följare skriver.