Förkläde är ett plagg som inte är särskilt modernt länge. Förr användes det lite mer allmänt för att skydda den övriga klädedräkten nedanför midjan. Jag har haft många förkläden i mina dar men nu använder jag inte sådana längre. Egentligen var det ett rätt piffigt litet klädesplagg som kunde förses med en liten bröstlapp upptill och utrustas med fickor och lite rysch och pysch i nederkanten. Till folkdräkter är förkläden obligatoriska och visst ser dalkullorna från olika socknar rätt pittoreska ut i sina randiga förkläden. Förr länge sedan fanns det levande förkläden också, men sådana förekom bara i högreståndskretsar. Det var mest äldre förtroendeingivande damer som fick tjänstgöra som förkläde (läs skydd) åt unga damer som på den tiden inte fick uppträda ensamma. Det ansågs nämligen inte passande allra helst om det fanns herrar i närheten. Bondpigor hade aldrig några förkläden när de gick till dans "bortom vägen" eller träffade drängarna lite i smyg. Om de inte behövde skyddas eller var kapabla att skydda sig själva förmäler inte historien. En ung flicka i våra dagar skulle skratta sig halvt fördärvad om någon sade åt henne att hon inte fick gå ut och träffa killar om hon inte hade en äldre tant i släptåg. Det är andra tider nu och andra seder. Det är kanske därför som det inte är inne med förkläden varken nedanför midjan eller som påtvingat damsällskap.

| Svar

Senaste kommentarer

11.11 | 22:44

Många kramar till dig ska det vara 🥰

11.11 | 22:41

Så bra att du finns Elena och skriver här ibland Saknar Dagnys alla inlägg.Många kranar till dig. ❤️

04.11 | 16:33

Du är inte bortglömd, goa Dagny. Hoppas du har det bra i din himmel och vi är många som tänder ljus och minns våra kära denna helg. Däribland finns DU

23.10 | 07:49

Tack, snälla, fortsätt att läsa Dagnys blogg, hon skulle säkert bli väldigt glad om hun kunde se vad hennes följare skriver.