När man är på Gotland skall man äta saffranspannkaka för det är nationalrätten man talar om och den serverades överallt. Man åt den som efterrätt eller hade den till kaffet istället för en tårtbit. Det var inte så kinkigt för den passade vid alla tillfällen. Saffranspannkaka är gjord av grötris, ägg , mjölk, grädde, mandel och saffran . Saffranspannkaka skall serveras med vispgrädde och salmbärssylt om man skall följa gamla traditioner. Salmbär har jag aldrig sett för de mognar bara söderut och de lär likna björnbär. Jag blev stormförtjust i saffranspannkaka och kunde inte få nog av läckerheten. Därför har jag lovat min vän fotografen att så fort jag får tillfälle därtill så skall jag göra en riktigt stor sats så att hon också blir bekant med den gotländska godsaken. Med sorg i hjärtat måste jag till sist erkänna att saffranspannkakan är vida överlägsen den söta skånska specialiteten "spettekaka". Den senare serverades mest vid större högtidsdagar och om den skulle se riktigt pampig ut var den gjord av flera tjog ägg. I mitt tidigare liv hade jag alltid en spettekaka när jag fyllde jämt. ibland kom den direkt från Skåne som present. Annars kunde man beställa sin spettekaka hos NK men nu när detta anrika varuhus blivit galleria så tillhandahåller de inte längre den skånska specialiteten. Så det blev att fira den senaste stora bemärkelsedagen utan spettekaka. En sådan pryder alltid ett kalasbord och den pyramidformade skapelsen hade säkert imponerat på gästerna även om den om sanningen skall fram är lite sötsliskig. Nu undrar jag bara vad de andra landskapen har att komma med.

| Svar

Senaste kommentarer

11.11 | 22:44

Många kramar till dig ska det vara 🥰

11.11 | 22:41

Så bra att du finns Elena och skriver här ibland Saknar Dagnys alla inlägg.Många kranar till dig. ❤️

04.11 | 16:33

Du är inte bortglömd, goa Dagny. Hoppas du har det bra i din himmel och vi är många som tänder ljus och minns våra kära denna helg. Däribland finns DU

23.10 | 07:49

Tack, snälla, fortsätt att läsa Dagnys blogg, hon skulle säkert bli väldigt glad om hun kunde se vad hennes följare skriver.